När du ska leverera en slutprodukt som ska sitta synligt, som rostfria detaljer i bilar och båtar eller trappräcken, är finishen förstås väldigt viktig. Följ de här fyra stegen för att gå från råmaterial till en spegelblank, perfekt finish.

 

1. Slipa ytan plan med fiberrondell

Börja med att plana ut materialet med en fiberrondell i förslagsvis kornstorlek 120. Nu har du ett plant och fint resultat men det är fortfarande en del sliprepor kvar. 

2. Byt till ytkonditioneringsrondell

I steg 2 behöver du en ytkonditioneringsrondell med grovlek medium. För att få bort reporna är det viktigt att korsa slipreporna när du bearbetar ytan, för att inte förstärka dem. Med lite träning kan du lära dig att “läsa materialet” och nå ett läge där reporna tar ut varandra och resultatet blir slätt och snyggt.

3. Arbeta med en pre-polish-skiva

I steg 3 använder du en pre-polish-skiva med grovlek Fine-P. Även här korsar du reporna som i det tidigare steget. Nu har du en mycket fin, matt yta men blankheten saknas.

4. Avsluta med polish-skiva och lamellpasta

I det sista steget går du över från slipning till polering för att få till en blank yta. Arbeta med en polish-skiva kombinerat med en poleringspasta.

Njut av det spegelblanka resultatet!


Det är de små men avgörande detaljerna som skiljer proffsen från amatörerna. Tyrolits kap- och slipskola har tipsen som gör dig till ett äkta proffs.

Läs fler proffstips